Čestitka i virtualna priredba povodom Svjetskog dana Roma

8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma u spomen na prvi Svjetski kongres Roma održan od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Odluke donesene na tom kongresu imaju povijesno značenje za Rome jer su na njemu usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te je službeno prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Romsku zastavu dijele dvije boje: donja zelena koja simbolizira zemlju i gornja plava koja simbolizira nebo, dok je u središtu zastave crveni kotač i predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na pjesmi „Đelem, đelem“ („Idem, idem“). Ovaj datum obilježava se od četvrtog Svjetskog kongresa Roma održanog 1990. godine u Poljskoj gdje je donesena odluka da će se dan otvaranja prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine proglasiti Svjetskim danom Roma.

Ove godine naša se tradicionalna priredba povodom Svjetskog dana Roma preselila u virtualni svijet. Pogledajte priredbu klikom na poveznicu i uživajte!

U povodu svjetskog dana Roma, svim učenicama i učenicima, roditeljima te svim Romima, ovim putem čestitam Svjetski dan Roma!

Ravnatelj Branko Sušec