Online predstavljanje škola i Kalkulator bodova

Hrvatska zajednica županija i portal srednja.hr pokrenuli su projekt Online predstavljanje škola i Kalkulator bodova za učenike osmih razreda.

Škole koje su se do sada uključile poslale su ključne informacije o svom djelovanju, uvjetima upisa, izvannastavnim aktivnostima koje nude, natjecanjima na kojima sudjeluju i drugim zanimljivostima koje su im važne. Sve informacije objedinjene su i objavljene na portalu srednja.hr, gdje učenici jednostavnim pretraživanjem mogu doći do škole koja ih zanima. Informacije mogu filtrirati po gradu ili tipu škole, nakon čega im se prikazuju sve koje odgovaraju zadanim parametrima.

S Online predstavljanjem škola povezan je i alat Kalkulator bodova  pomoću kojeg je moguće jednostavno preračunati prosjek ocjena iz osnovne škole u bodove za upis u srednju školu.

Učenici koji upisuju gimnazije i četverogodišnje strukovne preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena šest predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta su obvezna za sve škole: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik. Dva dodatna bitna predmeta se određuju ovisno o programu škole, a posljednji i ukupno šesti predmet bitan za izračun prosjeka određuje sama škola.

Učenici koji upisuju trogodišnje strukovne škole preračunavaju bodove iz zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda te zaključnih ocjena tri predmeta u 7. i 8. razredu. Tri predmeta koja se gledaju za upis su Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik.