Nasilje je OUT!

Tijekom svibnja 2021. 36 učenika 1.b i 2.b razreda naše škole sudjelovali su na edukaciji na temu vršnjačkog nasilja, razlika među nama i tolerancije u sklopu projekta "Nasilje je OUT!" koji provodi Udruga Ad astra.

Učenici su učili o uvažavanju razlika, donošenju odluke, načinima ponašanja u grupi, kako se ponašati prema sebi i drugima s poštovanjem, rješenjima za primjereno rješavanje nesporazuma i suzbijanje govora mržnje. S obzirom na sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19 edukacija je održana online preko Zoom platforme i to kao dio nastave. Sudionici su izražavali kritičko mišljenje u diskusijama te su učili putem različitih metoda rada.

Edukacije je osmislila i provela Josipa Mijulkov, mag. psych. Rezultati istraživanja o percepciji i pojavnosti nasilja među mladima Centra za mirovne studije pokazuju da je verbalno nasilje zastupljenije od fizičkog. Učenici su najčešće ogovarali ili bili ogovarani, oko 3/4 učenika barem se jednom našlo u tim situacijama. Sljedeće po pojavnosti i učestalosti slijedi nazivanje drugog učenika pogrdnim imenom što je učinilo oko 2/3 učenika. Što se tiče fizičkih oblika nasilja, oni su rjeđi, ali ne zanemarivi; oko 37% učenika udarilo je drugog učenika, a udaranje je pretrpjelo 42% učenika.

Vršnjačko nasilje jedan je od gorućih problema današnjeg društva, a svoje posljedice može imati i u kasnijim fazama života. Žrtve vršnjačkog nasilja mogu imati niže samopoštovanje, osjećaj nemoći da se zauzmu za sebe, osjećaj da svijet nije sigurno mjesto, naučenu bespomoćnost te ljutnju i ogorčenost na svijet. U odrasloj dobi su sklonije anksioznosti, depresiji, poremećajima pažnje i poremećajima prehrane. Sve navedeno daje nam do znanja kako problem vršnjačkog nasilja nikako ne smijemo zanemariti i da mu itekako trebamo pridati pažnju.

Projekt "Nasilje je OUT!" provodi udruga Ad astra s partnerima Osnovnom školom Donji Kraljevec i Osnovnom školom Draškovec. Sufinanciraju ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Općina Donji Kraljevec, Međimurska županija i Grad Prelog.