Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. 27. siječnja 1945. godine Crvena armija je oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, upravo taj datum proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

Naši su osmaši danas slušali svjedočanstvo Vesne Domany, jedne od preživjelih iz Drugog svjetskog rata koja je s nama putem platforme TeachMeet podijelila svoje iskustvo i sjećanja iz djetinjstva. Budući da je veoma važno da se educiramo o temi Holokausta kako se to ne bi ponovilo, preporučamo vam da posjetite mrežnu stranicu svjetskog memorijalnog centra o holokaustu Yad Vashem https://www.yadvashem.org/ gdje možete pronaći edukativne materijale, dokumente, fotografije i svjedočanstva preživjelih. 

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.