Projekt „Nasilje je OUT“

Osnovna škola Orehovica uključila se u provođenje projekta „Nasilje je OUT“. Projekt provodi udruga AdAstra sa školama partnerima, Osnovnom školom Donji Kraljevec i Osnovnom školom Draškovec. Sufinanciraju ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, Općina Donji Kraljevec i Međimurska županija.

Prva etapa  edukacija učenika održana je 9. i 11. sudenog 2020. godine. Predstavnici učenika od 4. do 8. razreda Osnovne škole Orehovica sudjelovali su na edukaciji na temu vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu. Teme koje su na interaktivan način obrađivane bile su pojam, vrste i oblici vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu, rizične skupine i njihove osobine. Sudionici su se upoznali i s poželjnim načinom ponašanja u slučaju svjedočenja nasilju. 

Druga etapa
― edukacija stručnih djelatnika škole pod nazivom ― Nasilje među djecom ― prevencija i intervencija održala se 20., 21., 27. i 28. studenog 2020. godine, a osmislile su je i provele stručnjakinje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba (Marjeta Knez Turčinović, dr.med. psihijatar, subspec. psihoterapije; Dora Kralj, prof. socijalni pedagog; Vlatka Križan, prof. klinički psiholog; Nikolina Škrlec, dipl. socijalni radnik, grupni terapeut). Teme koje su obrađene uključivale su teorijski, pravni i etiološki aspekt problematike nasilja te praktični dio u kojem su kroz vlastite primjere sudionice edukacije naučile na koji način pristupiti kojoj vrsti problema. Također, sudionice edukacije dobile su i praktične pisane materijale s prijedlozima radionica za djecu, nastavnike i roditelje koje će moći koristiti u svom radu.

Treća etapa
― edukacija za sve učenike od 1. do 3. razreda na temu vršnjačkog nasilja, načinima uvažavanja razlike, donošenju odluke, načinima ponašanja u grupi, rješenjima za primjereno rješavanje nesporazuma i suzbijanje govora mržnje. Predviđeno trajanje edukacije su 2 školska sata za svaki razred odvojeno. Edukacija bi se odvijala u razredima u svim školama uključenima u projekt. Planirano održavanje je u veljači 2021. godine, ukoliko to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali.

 

Irena Mekovec Kolarić, defektologinja

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.