Aktivnosti u sklopu projekta PEARLS

Dana 30. kolovoza 2016. godine četiri učitelja naše škole bili su sudionici drugog dijela stručnog skupa koje mu je tema bila Prevencija ranog napuštanja školovanja – kako u školi stvoriti okruženje pogodno za učenje. Mjere podrške učenicima.

Skup je održan u „3. osnovnoj školi Čakovec“, a bio je namijenjen učiteljima u osnovnim školama, pomoćnim odgojno-obrazovnim radnicima, pomoćnicima za pripadnike nacionalnih manjina (romskim pomagačima) i stručnim suradnicima koji rade u školama koje pohađaju pripadnici nacionalnih manjina.

Ovaj stručni skup dio je aktivnosti programa PEARLS (Preventing early school leaving leaving trough inclusive strategies) i cilj mu je testirati i provjeriti kvalitetu modula za prevenciju ranog napuštanja školovanja Kako u školi stvoriti okruženje pogodno za učenje i Mjere podrške učenicima. Sudionici su testirali module za rad u školi razvijene tijekom projekta PEARLS te promišljali i predlagali rješenja glede primjene metoda i načina poučavanja.

Naša škola jedan je od partnera u konzorciju kojega je oformila Agencija za odgoj i obrazovanje, a zajednička potreba partnera u konzorciju je da u okviru KA1 projekta Eu - Erasmus+ programa rade na stručnom osposobljavanju zaposlenika škole, s ciljem povećanja inkluzije i smanjivanjem ranog napuštanja obrazovnog sustava.

U sklopu projekta predviđeno je stručno usavršavanje učitelja koje će se održati u Budimpešti od 24. do 30. travnja 2016. godine. S obzirom na to da u projektu sudjeluju i škole iz Njemačke, Rumunjske, Mađarske i Turske, razmjenom iskustava i mišljenja pojačat će se muđunarodna suradnja naše škole. Namjera nam je između ostalog pospješiti provođenje mjera iz Akcijskog plana za provedbu nacionalne strategije za uključivanje Roma - uz stručno usavršavanje učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama raditi i na stručnom osposobljavanju romskih pomagača s ciljem podizanja kvalitete i učinkovitosti obrazovanja djece pripadnika romske nacionalne manjine.

Željko Krištofić, ravnatelj