Svjetski dan Roma

8. travnja 1971. godine u Londonu je održan prvi Svjetski kongres Roma na kojem je potvrđeno ime romskog naroda te se od tog događaja odlukom Ujedinjenih naroda taj datum obilježava kao Svjetski dan Roma.

U Europi živi 12 milijuna Roma koji su često tretirani kao građani drugog reda. Brojne romske organizacija, vlade i pojedinci posljednjih godina pokušavaju promijeniti sliku o Romima, ali napredak je neznatan. Ipak, usprkos svim stradanjima, romski je narod uspio održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

U petak 7. travnja 2017. naša je Škola bila domaćin zajedničke priredbe međimurskih osnovnih škola koje polaze pripadnici romske nacionalne manjine. Učenici i djelatnici Osnovne škole Kuršanec, Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec, Osnovne škole Mursko Središće i Osnovne škole Orehovica su pjesmom, plesom i recitacijama dali svoj doprinos priznanju romskog identiteta i kulture u našim lokalnim zajednicama.