Promatranje ptica

Prohladno subotnje jutro nije spriječilo polaznike Čuvara prirode i Ekološke grupe OŠ Orehovica da uz djelatnike Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode prošire znanje o pticama sudjelujući u zimskom prebrojavanju ptica na Marini u Prelogu. 

Naime, riječ je o najstarijem i najvećem projektu kojeg od 1967. god. organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Projekt doprinosi boljoj zaštiti ptica i njihovih staništa na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Hrvatska se akciji pridružila 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u nju uključeno više od 500 lokaliteta. Zimsko prebrojavanje ptica veliki je pothvat i izazov za sve sudionike, no uz odlično vodstvo djelatnika Javne ustanove za zaštitu prirode MŽ bilo je zabavno i poučno. Zato sada znamo kako se prebrojavaju ptice, naučili smo niz zanimljivosti o kormoranima, patkama, ćubastim gnjurcima, a znamo ih i  prepoznati. Očaravajuća zimska idila i u njenom okrilju brojni, zanimljivi, rijetki i ponekad neočekivani predstavnici ptičjeg svijeta nikog ne ostavljaju ravnodušnim, tako i nas. 

 

 

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.