"Knjižna booka" u NSK

Učenici i učiteljice Područne škole Podbrest ove su školske godine sudjelovali u projektu poticanja čitanja "Čitajmo zajedno, čitajmo naglas zaboravljene knjige" Hrvatske udruge školskih knjižničara. Od početka školske godine marljivo su čitali, oslikavali i izvodili scenske igre na temu "Kaktus bajki" spisateljice Sunčane Škrinjarić.

Budući da se projekt provodi na nacionalnoj razini, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je završnica projekta pod nazivom "Knjižna booka - svečanost dječje knjige i čitanja!" na kojoj su sudjelovali učenici iz 31 škole i 12 županija, koji su na različite načine predstavili knjige koje su čitali i aktivnosti koje su provodili.

Područnu školu Podbrest predstavile su Dina Mišić i Lana Šergić koje su izvele kratku scensku igru iz Treće kaktus-bajke. Osim scenskom igrom, naša se škola predstavila i plakatom u čijoj su izradi sudjelovali svi učenici PŠ Podbrest. Dina i Lana su nagrađene velikim pljeskom i pohvalama.

U travnju slavimo rođendane dvaju velikih dječjih pisaca: Hansa Christiana Andersena i našeg, hrvatskog Andersena  Ivane Brlić-Mažuranić od čijih je Priča iz davnine prošlo sto godina. Stoga je u sklopu "Knjižne booke" obilježen i Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day), koji se već četrdeset godina obilježava 1. travnja na Andersenov rođendan.

Osim predstavljanja sudionika, posjetitelji i sudionici su mogli razgledati izložbu ilustracija Andree Peterlik Huseinović i izložbu reprezentativnih izdanja za djecu i mlade. Kako bi susret s knjigom i čitanjem bio zaista nezaboravan, učenicima su se predstavili i sami autori izloženih knjiga, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se dječji mađioničar Jozo-Bozo te voditelji programa Lucia Luque Akrap i Vid Ćosić.

Više slika