Predstavljen projekt "Romski kotač na putu obrazovanja"

Od rujna ove godine naša je škola počela s provođenjem projekta Romski kotač na putu obrazovanja koji je i službeno predstavljen 8. studenoga 2013. u prostorijama stare školske zgrade. Projekt je sufinanciran sredstvima EU – IPA IV, grant shema Razvoj ljudskih potencijala, Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav.


Na samom početku, svim uzvanicima dobrodošlicu su pjesmom i recitacijama poželjeli polaznici male škole te učenici prvih razreda koji sudjeluju u produženom boravku.  Na početku predstavljanja uzvanicima su se obratili ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal i predsjednik Udruge za obrazovanje Roma UZOR Dragan Ignac. Voditeljica projektnog tima Sanja Drakulić i asistentica voditeljice Gorana Šavora Peter predstavile su tijek projekta od ideje do konačnog ostvarenja samog projekta.

Projekt Romski kotač na putu obrazovanja sastoji se u provođenju niza aktivnosti:

  1. produženi boravak
  2. dodatno učenje hrvatskog kao stranoga jezika
  3. vršnjačka pomoć u učenju
  4. ljetni kamp učenika
  5. uređenje školskog vrta i voćnjaka
  6. inkluzijske radionice za roditelje
  7. mala škola vođenja kućanstva
  8. prezentacija romskih običaja i kulture

Svaka od aktivnosti ima voditelja koji koordinira rad svih uključenih. Voditelji pojedinih aktivnosti predstavili su svoje aktivnosti koje se uspješno provode već mjesec dana. Učenice Petra Ignac i Tanja Bogdan predstavile su jednu od aktivnosti koje se provode u sklopu aktivnosti dodatnog učenja hrvatskog kao stranog jezika. Prisutnima se obratila i viša stručna savjetnica u MZOS Gina Kosanović, zamjenica župana Sandra Herman i župnik župe Orehovica vlč. Damir Slamek. Nakon službenog dijela programa, uzvanici su razgledali prostorije u kojima se odvija produženi boravak učenika uz prigodni domjenak.

Više slika