Žabarenje

Volonterski rad i uživanje u čarima prirode nije strano polaznicima Čuvara prirode i Ekološke grupe OŠ Orehovica. Vrijedni i marljivi učenici ove su subote (11.3.2023.) sudjelovali u žabarenju.

Volontersku akciju organizirala je i provela Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode- Međimurksa priroda, zajedno s brojnim volonterima, ali i našim prijateljima iz Zajednice škola biosfere rezervata Mura – Drava. Kad se male i velike ruke slože, sve se može, pa tako i brzinom munje postaviti ogradu dugu nekoliko stotina metara. Ova inicijativa prvi puta provedena je prije 11 godina, a sad se već tradicionalno ograde postavljaju na najkritičnijim točkama u Črečanu, Selnici i Križopotju. Imali smo čast ograde postavljati na novoj lokaciji u Palovcu koja se pokazala kao najopasnija za prelazak naših žaba. Naime, zbog sve većih čimbenika koji dovode do nestajanja vodenih staništa, žabe u potrazi za istima da bi se mogle razmnožavati često stradavaju pod kotačima automobila. Vidljivo je to po stradalim žabama na kolnicima. Iz tog razloga postavljeni su prometni znakovi koji upozoravaju vozače da uspore jer trenutno voze kroz dio koji se pokazao kao put na kojem vodozemci (žabe) prelaze kolnik do obližnjeg vodenog staništa. Isto tako postavljanjem ograda i kanti iza ograda sprječava se da žabe prelaze kolnik, već ih volonteri prenose kantama preko ceste. Svi vodozemci u Republici Hrvatskoj zakonom su zaštićeni, a sve veća onečišćenja još više doprinose smanjenju ovih vrsta. Najmanje što možemo učiniti je pobrinuti se da sudjelovanjem u ovakvim akcijama sačuvamo žabe i omogućimo im razmnožavanje i nastavak potomstva. U narednim tjednima naše će žabice migrirati. Mi ćemo se truditi prenijeti ih do odredišta, a vozače pozivamo na povećan oprez. Zajedno ovaj svijet možemo učiniti boljim mjestom.

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.