Zagonetna Mura posjetila područje Legrada i Kotoribe

Učenici polaznici Zagonetne Mure u četvrtak 19. svibnja 2016. godine posjetili su područje rijeke Mure u okolici Kotoribe.

Voditeljice radionica na ovoj terenskoj nastavi bile su djelatnice Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda Mihaela i Ivana.

Učenici su najprije posjetili šljunčaru u Cirkovljanu i naučili kako se vađenjem šljunka stvaraju umjetne vodene površine i kako to utječe na staništa živih bića na tom području te koja je opasnost od ilegalnih crpilišta šljunka.

Nakon Cirkovljana učenici su posjetili ušće Mure u Dravu kod Legrada. Tamo su proučavali eroziju obale koju je uzrokovala rijeka Mura, a naučili su i kako nastaju vode stajaćice uz rijeku - mrtvi rukavci. Voditeljice Mihaela i Ivana su učenicima pričale i o pticama koje naseljavaju to područje. Učenici su promatrali ptice dalekozorima, a u identifikaciji uočenih ptica služili su se ključem za identifikaciju - knjigom "Vodič za ptice".

Nakon Legrada, put je učenike vodio do promatračnice ptica u Kotoribi. Na mirnom mjestu uz rijeku Muru učenici su iz visina - i u tišini - promatrali ptice i identificirali ih. Uočili su brojne ptice, između ostalih divlje patke, lastavice, bregunice, kulika sljepčića, čigre i vodomare. Naučili su i da su neke od njih, kao što je kulik sljepčić, ugrožena vrsta, iako se čini česta.

Nakon napornog, ali zanimljivog rada na terenu, učenici su se počastili zasluženim ručkom.

Preostao je još samo jedan izlazak na teren, a učenici ga jedva čekaju. Do onda, u galeriji možete vidjeti kako je bilo u Kotoribi. :-)

 

Više slika