Zagonetna Mura na zadnjoj terenskoj nastavi

Mi, polaznici Zagonetne Mure, smo u utorak 7. lipnja 2016. godine bili na zadnjoj terenskoj nastavi. Na dobro poznatom području Žabnika ispitivali smo kemijska svojstva vode i učili o osnovama orijentacije u prostoru i kretanju prema azimutu.

Na našoj posljednjoj terenskoj nastavi uživali smo istraživanju iz područja kemije. Radili smo kemijsku analizu vode određujući pH vrijednost vode, udio nitrata, nitrita, fosfata, ukupne tvrdoće vode i amonijaka. Analizirali smo po dva uzorka, iz starog toka Mure koji je miran i mjesta gdje je rijeka Mura najbrža. Naše smo uzorke uspoređivali i zaključke donosili prema vrijednostima iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnost vode za piće.

Budući da je uzorke iz brzog toka rijeke bilo najlakše uzeti kod mlina, tamo nas je zatekao vlasnik mlina. Ponudio nam je besplatno razgledavanje mlina i vožnju skelom pa smo s veseljem prihvatili ponudu!

Nakon ispitivanja svojstava vode, uslijedila je kratka okrepa, a zatim smo s učiteljicom Aleksandrom Srnec učili o topografskim kartama, osnovama orijentacije u prostoru i kretanju prema azimutu.

Zadnja terenska nastava prošla je, kao i sve druge dosad, prebrzo. Šteta što je projekt završio, ali znanje koje smo stekli na ovaj način potrajat će dugo.

Više slika