Izlet u Veliki Grđevac

U četvrtak, 30. 5. 2019. godine, učenici 3.a i 3.b sa svojim učiteljicama i asistenticama posjetili su Veliki Grđevac. U tom malom mjestu rodio se naš poznati dječji pisac Mato Lovrak.

Po dolasku u Veliki Grđevac posjetili smo Spomen sobu Mate Lovraka u istoimenoj osnovnoj školi. To je interaktivna soba ispunjena predmetima iz Lovrakova života – knjigama, fotografijama, vlakom, dokumentima i svjedodžbama. Upravo nas je ovo zadnje najviše zaintrigiralo. Nekako smo pretpostavili da je tako veliki književnik bio i odličan učenik, ali to nije bilo baš tako. 

Unatoč kiši koja je lagano sipila cijelo vrijeme, uživali smo u vožnji turističkim vlakićem. Njime smo se odvezli do Kulturnog centra Malo Lovrak. Tamo nas je dočekao pravi vlak iz dječjeg filma Vlak u snijegu i stara mlinareva kuća sa vodenicom. Saznali smo kako su ljudi nekad živjeli bez struje u kući. Pomogli smo u pranju i glačanju rublja na starinski način. 

Ulaskom u vlak prisjetili smo se i zadrugara i složno zapjevali Himnu zadrugara. Poigrali smo se i na drvenom vlaku. Iako zbog vremena nismo mogli u šetnju šumom, odlično smo se zabavili i puno toga naučili.