Predstavljanje Centra igre i knjižnice igračaka "Krenimo zajedno"

U Orehovici, 3.7.2019. godine, u prostorijama Općine, okupljenim sudionicima iz različitih organizacija i institucija u sustavu zaštite i obrazovanja djece s područja Međimurske županije, predstavljen je Centar igre i knjižnica igračaka "Krenimo zajedno". U sklopu projekta "TOY to Share, Care to Play", koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, predviđeno je da se u Orehovici tijekom drugog dijela 2019. godine otvori Centar igre "Krenimo zajedno".

Centar je inovativni, neformalni oblik podrške za djecu i njihove obitelji u zajednici, gdje se djeca mogu igrati i posuditi igračku, a roditelji se mogu susresti s drugim roditeljima u neformalnom okruženju, ali i upoznati predstavnike različitih institucija (npr. škole, socijalne zaštite, zdravlja) što olakšava prijelaz djece iz vrtića u školu i općenito pristup drugim institucijama. Dodatno, Centar igre, mjesto je gdje se djedovi i bake te stariji građani mogu aktivno uključiti u zajedničke kreativne aktivnosti s malom djecom (pripovijedanje, igranje i umjetničke aktivnosti).

Dodatno, cilj ovog skupa bio je i predstaviti tijelo koje su zadužena za kvalitetan rad Centra, Lokalni akcijski tim (LAT) sastavljen od istaknutih predstavnika različitih institucija i organizacija u zajednici LAT ima za zadaću planirati, pratiti i temeljem povratnih informacija posjetitelja Centra unaprjeđivati kvalitetu i pristupačnosti za svu djecu, a pogotovo onu djece iz ranjivih skupina i djecu rane i predškolske dobi koji nisu uključeni u vrtić.

Ovaj projekt nastavak je projekta "TOY for inclusion" (engl. ‘Together Old and Young’, Zajedno odrasli i djeca). Kroz spomenuti projekt upravo u Sisku je, uz vodstvo Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak" i u partnerstvu s Gradom Siskom, otvoren prvi Centar igre (engl. Play Hub) ‘Krenimo zajedno’ u Hrvatskoj.