Dan planeta Zemlje

         U Osnovnoj školi Orehovica 22. travnja obilježio se Dan planeta Zemlje u sklopu predmeta Priroda i društvo i  Geografija. Brojni su učenici sudjelovali u projektima promicanja svijesti o važnosti očuvanja planeta Zemlje, od onih mlađih pa do najstarijih! Ljubav prema Zemlji i ekološku osviještenost učenici su pokazali pisanjem stihova, izradom plakata, crtanjem i bojanjem...

        Također, sve biljke koje su zasadili dokaz su da im ne nedostaju vještine praktičnoga rada! Kako bi obilježili Dan planeta Zemlje, učenici 2. c razreda proveli su dva projekta u kojima su svojim radovima i crtežima ukazali na svijest o važnosti očuvanja Zemlje, a  sadnjom biljaka pripomogli bujanju prirode pokazavši spremnost na njezino čuvanje. Projekte 2. c razreda možete pogledati ovdje: Pozdravi Zemlju i zasadi vrt  na ovoj poveznici, a projekt Dan planeta Zemlje ovdje.  

        Da se ljubav prema prema Zemlji i pjesnički izriče, pokazala je Brigita Višnjić koja je upozorenje o zaštiti Zemlje stavila u stihove, dok je Noa Drvenkar opjevao ritam prirode koja se budi u proljeće. Učenici 1. b razreda pjesničko su umijeće pokazali u svojim prvim stihovima: uživljeni u živote životinja, odaslali su snažne poruke ljudima o zaštiti okoliša i Zemlje!

        Učenici predmetne nastave čestitali su rođendan našoj Zemlji! Svoje su čestitke i ekološke poruke za Dan planeta Zemlje napisali i stavili na virtualni pano. Možete ih pročitati u galeriji slika, zajedno s preostalim radovima naših učenika! 

 

More

Obala mi smeća puna,

voda mutna od otrova i sapuna.

Moja je voda izvor života,

u čistoći treba biti njena ljepota.

Nečistoća mi ne priliči,

dobri ljudi žele k meni stići.

Dok uništavaš more, naše ili tuđe,

tad u Zemlju nemir uđe!

 

Brigita Višnjić, 8.b

 

Proljeće

Proljeće je tu. Kad se ono budi, u prirodi dišem punim plućima. Ta svježina i miris proljetnog povjetarca…Osjećam se živim.

Na rosnatoj, svježoj zelenoj travi ističu se nježni, bijeli cvjetići. Iznad nje zuje marljive pčelice. Cvjetići dižu svoje snene glave, bude se. Znatiželjne guske gaču veselo i ushićeno. Pozdravljaju i vesele se proljeću. Iza njih se u šuškavom šašu dijelom skriva bistra, namreškana voda. U njoj se sramežljivo ogledava drveće. Kao da promatra svoje krošnje kako se mijenjaju. Malo podalje okružen vodom jedan je miran i tajnovit otočić. Odatle dopire čudesan pjev raznih ptica. Neke su tu od zime, a neke su došle iz toplijih krajeva. Osjećam toplinu, energiju koja me ispunjava.

Tamo u daljini budi se i šuma. Krošnje dobivaju novo, zeleno ruho. Svijetloplavo nebo nadvilo se nad prirodom. Po njemu putuju oblaci, pahuljasti putnici spremni za nove krajeve i pustolovine.

 

Noa Drvenkar, 6.b

 

Da sam…

Da sam lastavica nošena vjetrom kroz visine, poručila bih ljudima da više šetaju a manje voze aute.

Da sam mala riba u širokom plavom moru, poručila bih ljudima da ne bacaju smeće u moj prekrasan dom.

Da sam drvo u šumi, poručilo bih ljudima da me ne sijeku već uživaju u mom carstvu hladovine.

 

Jakov Palatinuš, 1.b

 

Da sam…

Da sam lastavica nošena vjetrom kroz visine, poručila bih ljudima malo tišine.

Da sam mala riba u širokom plavom moru, poručila bih ljudima neku ekološku foru.

Da sam drvo u šumi, poručilo bih ljudima: NE SMEĆU I GUMI!

 

Pavao Šestak, 1.b

 

Da sam…

Da sam lastavica nošena vjetrom kroz visine, poručila bih ljudima da se ne voze automobilima nego biciklima.

Da sam mala riba u širokom plavom moru, poručila bih ljudima da ne bacaju smeće u more jer ono je moj dom.

Da sam drvo u šumi, poručilo bih ljudima da čuvaju okoliš i ne bacaju smeće u šumi.

 

Mihaela Mihaljević, 1.b

 

Da sam…

 Da sam lastavica nošena vjetrom kroz visine, poručila bih ljudima da ne zagađuju zrak koji nam dolazi iz njihove nizine.

Da sam mala riba u širokom plavom moru, poručila bi ljudima da ne siju smeće u našem divnom dvoru.

Da sam drvo u šumi, poručilo bih ljudima da čuvaju dom vjeverici , medvjedu i šumskoj kumi.

 

Lora Drvenkar, 1.b