"Ružno pače" uči nas tolerantnosti - zadatak za roditelje

Biti tolerantan znači dopustiti drugima da budu svoji i biti svoj kada nam drugi to omoguće. Tolerancija znači pomirljivost svih nas, bez obzira na razlike! Pitanje tolerantnosti jedno je od najvažnijih civilizacijskih pitanja i izraz je stupnja kulturnog i moralnog razvoja društva.


Tema tolerancije stalna je i književna tema, stoga bismo vas povodom Međunarodnog dana tolerancije željeli podsjetiti na književni lik koji je postao simbolom borbe za toleranciju - Ružno pače! U mjesecu studenom, prije  177. godina Danac Hans Christian Andersen, jedan od najslavnijih pisaca za djecu, napisao je bajku Ružno pače u kojem pratimo put jednoga pačića, od kad se izlegao u pačjem gnijezdu do neugodnih susreta i osjećaja posramljenosti zbog ponašanja drugih životinja. Sjećate li se bajke Ružno pače

Dragi roditelji, zajedno sa svojom djecom, djevojčicama i dječacima, pročitajte ili odslušajte zvučni zapis bajke Ružno pače i odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Tko je i zašto ovo pače nazvao ružnim?
2. Slažete li se ili ne s postupcima i ponašanjem drugih patki i ostalih životinja?
3. Kad biste vi bili jedan od pataka u ovoj bajci, kako biste se ponijeli prema malom pačetu?
4. Kako završava bajka?
5. Što mislite, kako biste se vi osjećali na mjestu ružnoga pačeta?

  

Ružno pače uči nas da su vanjski izgled i pokazivanje netrpeljivosti jako ružni, a da nas najljepšima čine prihvaćanje drugih i dobrota koju nosimo u sebi!