Međunarodni dan tolerancije

Što je to tolerancija?

Tolerancija je poštivanje različitosti, a to znači uvažavanje svih osoba oko tebe, bez obzira na to što su različiti od tebe i tvojih prijatelja i bez obzira na to ponašaju li se različito od vas. Ljudi mogu imati različita mišljenja, potjecati iz različitih krajeva, voljeti ono što ti ne voliš i ne voljeti ono što ti voliš.

Tolerancija znači ne podlijegati ljutnji, mržnji i želji da povrijedimo drugoga. Tolerantni postajemo kada drugu osobu upoznamo, a time upoznamo i njihova mišljenja, strahove i nadanja bez obzira na to razlikuju li se od naših. 16. studenoga obilježava se Međunarodni dan tolerancije. To je dan kada se diljem svijeta podsjeća na poštivanje i uvažavanje drugačijih od nas. No, za početak, dobro je biti svjestan onoga i onih koje ne toleriramo ili prema kojima imamo negativan stav, jer tome smo svi skloni. Na to utječu naša iskustva, stavovi društva, prikaz medija te navike i stavovi u našim obiteljima. 

 

 

U OŠ Orehovica u tijeku je istraživanje povodom Međunarodnog dana tolerancije kojim se ispituje socijalna distanca. Djeca mogu biti različito bliska s drugom djecom tako da se ispituje s djecom iz kojih skupina bi ili ne bi prihvatili određenu vrstu odnosa.
Rezultati istraživanja grupno će se obrađivati i analizirati te će biti naknadno objavljeni. Koristit ćemo ih kao smjernice za planiranje daljnjih aktivnosti s našim učenicima, a u svrhu razvijanja tolerancije i međusobnog prihvaćanja.

Kristina Tota, psihologinja