Terenska nastava - Znanstveni piknik u Gornjoj Stubici

Učenici OŠ Orehovica koji sudjeluju u izvannastavnim znanstvenim aktivnostima te dodatnoj nastavi ili pak su tijekom prošle školske godine sudjelovali na natjecanjima, bili su u subotu 25. rujna 2021. na terenskoj nastavi u Gornjoj Stubici. Tamo se, u perivoju dvorca Oršić, održavalo deseto izdanje Znanstvenog piknika.

Znanstveni piknik na zabavan i zanimljiv način približava znanost učenicima. Osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske na svojim su štandovima omogućile posjetiteljima sudjelovanje u različitim pokusima s područja fizike, kemije i biologije. Tako su i naši učenici slagali kostur čovjeka i smještali unutarnje organe na pravo mjesto u tijelu. Rješavanjem različitih slagalica zabavljali su "moždane vijuge", a u svijet virtualne stvarnosti uronili su pomoću VR naočala. Na štandu Prve gimnazije iz Osijeka su izrađivali uvijek zanimljive "ljigavce", a Sedma gimnazija iz Zagreba nudila je mnoštvo pokusa vezanih uz upoznavanje tla. Učenici koje zanima DNA molekula, sudjelovali su u radionici u kojoj su uspjeli izolirati DNA iz banane, ali ne i iz plastične igračke.Na Znanstvenom pikniku je bilo ponuđeno više od stotinu različitih pokusa i aktivnosti pa je vrijeme brzo prošlo.

Terenska nastava završena je posjetom Muzeju seljačkih buna.

Cjelokupni program Znanstvenog piknika možete pogledati na poveznici http://znanstvenipiknik.weebly.com/program5.html , a u galeriji slika možete vidjeti kako nam je bilo.