Izlet u Trakošćan

U petak, 3. lipnja 2022. godine, učenici 2. a i 2. b  razreda bili su na izletu u Trakošćanu. S njima su u pratnji bile razrednice Emina Mlinarić i Maja Srnec, asistentice Ivanka Kosi Nađ i Sanja Kalanjoš te učiteljica iz produženog boravka Jelena Platužić Marciuš.

Dvorac Trakošćan smješten je u Hrvatskom zagorju i okružen je krajolikom izuzetne ljepote. Danas se u dvorcu nalazi muzej sačinjen od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta koji prezentiraju plemićki  život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. 

Po dolasku u Trakošćan, najprije smo razgledali dvorac. Prošli smo svim prostorijama i tako upoznali lovačku dvoranu, vitešku dvoranu, glazbeni salon, blagovaonicu, rokoko sobu, vidikovac i kuhinju. Saznali smo kako su plemići živjeli nekada i kojim su se uporabnim predmetima služili. Dječake je najviše oduševilo izloženo oružje, oklopi i vojne zastave, a djevojčice su zadivljeno gledale odjeću, frizure i nakit na portretima odraslih i djece. Mnogi su pitali zašto su svi kreveti toliko mali. Saznali su da su ljudi nekada bili niži nego danas. Svi su bili iznenađeni količinom knjiga koje su ostale sačuvane u knjižnici. Jako ih se dojmio i pogled koji se pruža s dvorca na okolicu.

Nakon razgledavanja dvorca, prošetali smo kratko parkom i našli idealno mjesto za fotografiranje. Vidjeli smo da je jezero oko dvorca ispražnjeno i naučili da se to radi zbog čišćenja mulja kako bi postalo čisto i zdravo za ribe koje u njemu žive.

Na kraju smo se svi počastili sladoledom, a neki su si  na štandovima kupili i suvenire da imaju za uspomenu na ovaj prekrasan izlet. 

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.