Obilježili smo Svjetski dan romskog jezika

Povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika učenici naše škole koji pohađaju predmet Jezik i kultura Roma taj su dan obilježavali na razne načine.

Niži razredi su sami napravili mali rječnik bajaških riječi s kojima su se kasnije igrali memori. Učenici 6. i 8. svoje su znanje o Romima i jeziku iskusili u kvizu znanja, dok su 5. i 7. r zajedno sa ravnateljem škole i učiteljicom Natalijom bili u Obrtničkoj školi u Koprivnici.  U Obrtničkoj školi Koprivnica 7. studenoga 2023. obilježen je Svjetski dan romskoga jezika. Svjetski dan romskoga jezika promiče romski jezik, kulturu i obrazovanje. Obilježava se svake godine 5. studenoga. Prvo obilježavanje održano je 2009. godine u Zagrebu. Hrvatski je sabor priznao romski jezik službenim manjinskim jezikom 2012., a UNESCO je, na današnji dan, 7. studenoga 2015. godine prihvatio inicijativu Republike Hrvatske i 5. studenoga proglasio Svjetskim danom romskog jezika.

U sklopu posebnoga programa organizirane su bile mnogobrojne aktivnosti: radionica 3D modeliranja i printanja, radionica učenja romskoga jezika, radionica čitanja o romskome i na romskome jeziku, digitalna izložba učeničkih radova te plenarna predavanja koja su održali ugledni znanstvenici dr. sc. Hrvoje Petrić, dr. sc. Neven Hrvatić i mr. sc. Danijela Vrtiprah. Uz dramsko-scenski izričaj učenika Obrtničke škole Koprivnica središnju svečanost posebno je zanimljivom učinilo izlaganje prve naše učiteljice Natalije Sklepić koja je prisutnima približila svoj životni put – od romske obitelji do uspješno završenoga fakultetskog obrazovanja.

(Medijska grupa)

 

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.