Obilježili smo Svjetski dan Roma

U utorak, 9. travnja kratkom priredbom obilježili smo Svjetski dan Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na prvi Svjetski kongres Roma održan od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Odluke donesene na tom kongresu imaju povijesno značenje za Rome. Naime, na njemu su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te je službeno prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek. Romsku zastavu čine dvije boje, plava i zelena, a u središtu zastave nalazi se crveni kotač. Plava boja predstavlja nebo, simbol slobode, bezgraničnog prostranstva, a zelena boja simbolizira zemlju. I na kraju, crveni kotač simbol je stalnog kretanja i migracije Roma. Naša škola svake godine poklanja posebnu pažnju obilježavanju tog dana.

I ove smo godine pripremili prigodnu priredbu u holu škole na kojoj su učenici na hrvatskom i bajaškom jeziku recitirali i pjevali te svirali i plesali. Svjetski dan Roma dan je proslave romske kulture, ali i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

 

Kolačići

Ovo mrežno mjesto koristi samo kolačiće (engl. cookies) nužne za ispravan prikaz sadržaja mrežnih stranica. Ne prikupljamo, pohranjujemo niti obrađujemo osobne podatke posjetitelja. Nastavkom pregleda naših mrežnih stranica prihvaćate da se nužni kolačići spreme na vaš uređaj.