Betlehemsko svjetlo mira

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose u Hrvatsku Betlehemsko svjetlo mira. To je ujedno i najljepši simbolički način da se ostvari jedan od važnih ideala izviđačkog pokreta - služenje zajednici.

Svjetlo pale austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje. Članovi Saveza izviđača Hrvatske, također su preuzeli ovo svjetlo mira te ga donijeli u zagrebačku katedralu. Nakon misnog slavlja izviđači iz cijele Hrvatske ponijeli su svjetlo u svoje župne crkve i domove.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro, te da je zadatak svih da šire mir među ljudima. 

Ovaj važan zadatak i ove su godine na sebe preuzeli izviđači naše škole. Otišli su u nedjelju, 17.12.2017. u Varaždin, kako bi u našu župu donijeli Betlehemsko svjetlo mira. Čekajući dolazak izviđača koji nose Betlehemsko svjetlo u varaždinsku katedralu, imali smo vremena prošetati adventskim sajmom u Varaždinu. Zavirili smo u kuću Djeda Božićnjaka, počastili se fritulama i s veseljem dočekali Betlehemsko svjetlo. 

Svjetlo su tijekom noći i dana čuvale voditeljice Sanja Drakulić i Dubravka Drvenkar. Tako smo ga u ponedjeljak 18.12.2017. u 16,30 sati ponosno mogli unijeli u župnu crkvu Majke Božje Fatimske u Orehovici. Svjetlo smo, kao simbol mira i dobrote, sa ostalim vjernicima ponijeli svojim domovima.