Integrirani dan „Svjetski dan voda“ - 22.3.2018.

Na Svjetski dan voda koji se obilježava 22. ožujka, naša Škola odlučila je imati radionice na temu vode. Izrađivali su se plakati na kreativan i maštovit način, gledale su se prezentacije i filmovi, igralo se i ponešto naučilo. Dio učenika ostao je u školi, a dio je otišao na terensku nastavu.

Odgojiteljice iz predškolskih skupina "Sunčeka" i "Zvjezdice" pokazale su djeci kako mogu nastati crteži uz pomoć leda.
Djeca iz predškolskih skupina "Lavići" i "Bubamare", najprije su se prisjetila koliko nam je voda zapravo važna i gdje ju sve koristimo. Zatim su slušali i prepoznavali zvukove koje stvara voda (šum kiše, rijeke, mora...) i vodi otpjevali jednu pjemicu. Uslijedio je najzanimljiviji i najzabavniji dio - pokusi. Na kraju su rješavali radne listiće vezane uz vodu.

Učenici 1. a razreda s učiteljicom Rosandom Vrus obilježili su Dan voda. Zanimljiv nastavni dan započeli su čitanjem slikovnice  Pismo iz Zelengrada, a nastavili su ga likovnom radionicom u kojoj su izradili ribe i smjestili ih u čisti potok i rijeku. Zatim su vježbali  preskakivanje potočića, dodavanje loptom s jedne na drugu obalu rijeke, prelaženje preko mosta… 

Učitelj Marko Ružić svojim je učenicima priredio iznenađenje. Učenicima 1.b najzanimljivije je bilo pecanje ribica. Nakon ulova trebalo je čim prije zbrojiti brojeve koji su bili napisani na ribici.

2. razredi i njihove učiteljice rješavali su listiće s integriranim sadržajima o vodi i crtali čistu i zagađenu rijeku.

Učenici 3.a i 3.b iz Orehovice te 2., 3. i 4. razreda iz PŠ Podbrest s njihovim učiteljicama posjetili su reciklažno dvorište  i kompostanu u Prelogu te pročistač voda u Donjem Kraljevcu. Vidjeli su kako se postupa s kućnim otpadom, kako se balira, kako se izrađuje kompost, a na pročistaču su upoznali postupak pročišćavanja otpadnih voda.

Na „Vodenoj radionici“ dio učenika iz 5.a i 5.b gledao je film o tsunamiju i pisao pjesme na temu vode uz vodstvo učiteljica Indire Valkaj i Gorane Šavora Peter. Učitelj Tomislav Vrbanec i vjeroučitelj Marko Horvat planirali su posaditi nekoliko stabala, a umjesto toga učenici sedmih i osmih razreda pogledali su edukativni film o vodi.

Dio učenika sedmih i šestih razreda otišao je u prirodu i radio vodno kolo pod stručnim vodstvom učitelja Zvonka Ljubića. Dio učenika od petog do sedmog razreda analizirao je barsku, morsku i vodu iz slavine te radio pokuse s vodom, a u tome su im pomagale učiteljice Kristina Vrabec i Tanja Oreški.

Na likovnoj radionici učenici od petog do sedmog razreda na stiroporu su temperom oslikavali kapljice koje je izradila učiteljica Maja Šarec Dvorski.

6.b je, pod vodstvom učiteljica Ivanke Novak i Marije Požgaj, na radionici „Šaljivo bilje“ na plakatima izrađivao šaljivo bilje, gdje su učenici smišljali nove nazive biljaka koristeći časopise, opisivajući ih i stvarajući haiku. 

Na radionici „Šaljivog i biblijskog bilja“ pod vodstvom učiteljice Jasminke Dodlek i vjeručitelja Ninoslava Jambrovića učenici su trebali pronaći biblijsku biljku koja se krije iza biblijske kratice, nacrtati je te nacrtati događaj u kojem se spominje. Iz nekoliko uradaka nastao je plakat, a na jednom su se učenici izražavali na njemačkom jeziku.

Učenici sedmih razreda sudjelovali su na radionici ''Misli globalno, djeluj lokalno'' pod vodstvom učiteljica Sanje Drakulić i Adele Tompoš. Razgovarali su o ekološkim problemima današnjice i provjerili znanje kvizom. Nakon toga su trebali sami smisliti, napisati i predstaviti projekt koji može riješiti ekološki problem u lokalnoj zajednici. Za svaki projekt su izradili i plakate, a njihov rad je bio bodovan. Učenici su bili vrlo uspješni i kreativni.

Nekoliko učenika iz osmog razreda je, nakon zanimljive prezentacije Tina Plaftaka o izvorima energije, otišlo posjetiti postrojenje hidrolektrane uz stručno vodstvo djelatnika hidroelektrane i učiteljice Aleksandre Srnec i učitelja Tihomira Grgića.

Pročitaje nekoliko pjesmama o vodi nastalih u "Vodenoj radionici", a nakon toga pogledajte kako je integrirani dan izgledao u fotogaleriji.


VODA

Voda žubori,
voda šumori,
voda se kreće,
voda teče…

Voda je ledena,
Voda je bistra,
Voda je čista!

Voda je izvor života,
Voda je neizmjerna ljepota!

Monika Balog, Ivana Vuk, Ksenija Ignac, Klara Horvat.

 

VODA

Gledam izvor,
nježan i blag
s veseljem pratim 
njegov trag.

Kad pada kiša,
prekrije sva polja,
mogu skakati po lokvama 
koliko me volja!

Voda je izvor života,
to svatko zna!

Uvijek popijem vode
prije sna.

Ida Hlapčić, Gabrijela Kodba, Nina Palfi, Gabrijela Horvat.

 

VODA

Život nam znači,
ljubavlju i ljepotom zrači.

Nevina i nježna k'o padina snježna.

Bez mirisa,
bez okusa,
bez boja.

Natapa polja,
da godina bude bolja.

Životinje poji,
da ih se nitko ne boji.

Ljude pere i hrani
te od svake bolesti brani.

Eni Bratuša, 5.a