OŠ Orehovica domaćin finala EU kviza

U našoj školi danas je održano finale 16. natjecanja EU-KVIZ za Međimursku županiju kojoj je glavni organizator Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec (EDIC) i Odjel za europske poslove u suradnji s Međimurskom županijom, a povodom obilježavanja Dana Međimurske županije i Europskog tjedna za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su dožupanica Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član povjerenstva Darko Radanović, koordinatorica EDIC-a u Međimurskoj županiji Marija Stanković, te viši informatički suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće i zajedničke poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza. Program kviza vodila je Aleksandra Ličanin, viša stručna suradnica za financijske i pravne poslove te EU projekte u Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije. 

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u 2 kruga: kvalifikacije su se održale 25. travnja, a prijavile su se: OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Mursko Središće, OŠ Orehovica, OŠ DR. Ivana Novaka Macinec, I. OŠ Čakovec i OŠ Nedelišće.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se obilježila 2 datuma: 5. svibnja 1949. Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950., Dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Nakon kratkog programa u kojem je nastupilo nekoliko učenika sedmog i osmog razreda otpjevavši Bratec Martin na nekoliko stranih jezika uz pratnju Tamburaške grupe započelo je finale kviza. U ime naše škole nazočne je pozdravila Tanja Oreški.

Našu tročlanu ekipu predstavljali su: Nina Oršuš, 7.a, Dora Sušec, 7.a, Leon Strnad, 7.b i zamjenski član  Adrian Weinberger-Kosi, 7.a. OŠ Orehovica osvojila je treće mjesto, dok su se jednako bodovani kvizaši iz OŠ Nedelišća i I. OŠ Čakovec borili za prvo mjesto. Prvo mjesto su izborile učenice I. OŠ Čakovec, koje su obranile prošlogodišnje 1. mjesto. Ekipe su pokazale zavidno znanje u poznavanju kategorija: povijest, zemljopis, države, institucije.  Naše učenice je pripremala Aleksandra Srnec. 

Čestitke ekipama!