Obilježili smo Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem ("idem, idem"). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek. 

Naša škola svake godine poklanja posebnu pažnju obilježavanju tog dana. I ove smo godine pripremili prigodnu priredbu u holu škole na kojoj su učenici na hrvatskom i bajaškom jeziku recitirali i pjevali te svirali i plesali. Priredbi su nazočili i Marko Balog, zamjenik načelnika općine Orehovica te studenti iz Zagreba, Španjolske i Rumunjske.